Jan Marijs (37) komt uit een grote Arnemuidense familie. De thuishaven is Vlissingen. “Wij werken met zes man – waaronder vijf broers van mij – aan boord.

Sinds kort vissen wij met een veel ‘groener’ vistuig, de pulskor. Wij verbruiken minder brandstof en de bodemberoering en de bijvangst is ook veel minder. Tong, een bodemvis, graaft zich in het zand, wij moeten dus de tong opschrikken om hem te kunnen opvissen. Via een slimme techniek – de pulskor – worden hele kleine stootjes uitgezonden waardoor de tong uit het zand komt. Heel innovatief!

Aan boord zijn wij overigens al jaren met vernieuwingen bezig om te zorgen dat de vis in optimale conditie aan land komt. Zo sorteren wij de vangst direct en bewaren de vis in speciaal slurry-ijs. De super-kwaliteit tong die wij hier op de zandgronden vangen blijft zo ook echt super.

Elke week zijn wij vier dagen op zee. Maandagochtend varen wij uit en vrijdagochtend zijn wij weer terug. Wij zitten met echte viseters aan boord. Bij ons in de kombuis staat minstens één keer per week vis op het menu. In het weekend thuis eten wij vooral vis.  Wij bakken tong, kabeljauw, zeebaars, schol, schar of poon naturel met alleen wat zout in de boter. Of we halen tong of schol door de melk en bakken de vis in arachide olie. Zo eet je echt heerlijke vis; die heeft geen sausje nodig!”

Jan Marijs

Jan Marijs

ARM-22